Mei 2012

De reis naar Ghana, februari/maart 2012

De start was al goed: op zaterdag 25 februari vertrokken we met 8 volle koffers richting Accra. Het weerzien met Habiba in Tamale was hartverwarmend! Ze vond het geweldig om drie van de vier stichtingdames in haar armen te sluiten en natuurlijk Patricia (voor wie het haar 2e reis naar Ghana was).
Met een zeer druk programma voor de boeg moesten we op maandagochtend direct aan de slag met het sorteren van de koffers, die vol zaten met nieuwe kinderkleding, brillen, nieuwe tassen en nog veel meer.

De dinsdag stond in het teken van het bezoeken en controleren van een aantal afgeronde projecten. Op deze dag bezochten we Zaharia, Lamashigu Zaharia, Zogbeli en Darul (wat een leuk weerzien was voor Lizeth met een tweetal leraressen die 6 jaar geleden ook al les gaven daar!). Op woensdag was de grote dag: de community Bogunayili organiseerden een grote ceremonie voor ons ter ere van het nieuwe en door ons gefinancierde educatiecentrum. We werden verwelkomd met muziek, dans, een ontvangst bij de Chief en diverse speeches door o.a. de burgemeester, Habiba, de Chief en niet te vergeten Gerjon. Hoogtepunt was de opening van het educatiecentrum waarbij Wendy een lint mocht doorknippen en wij alle vier onze danskunsten konden laten zien.

Op de terugweg zijn we langs een kleine en afgelegen village gereden, waar we een kijkje wilden nemen voor het speciale project (een samenwerking van de familie Koole, een gedeelte van de geboorteactie van Zoë en de donatie van Brigiet en Raymond). Al snel werd duidelijk dat we de inwoners van deze Ngarun Community erg blij kunnen maken met een watertank. Hiermee kunnen zij tijdens het regenseizoen water opvangen waardoor ze in de droge tijd geen uren hoeven te lopen.
Onze aannemer Francis gaat ervoor zorgen dat de watertank op de juiste manier wordt geïnstalleerd. Geweldig nieuws!

Hierna bezochten we ons nieuwe project voor 2012!
Deze school bestaat uit 2 gebouwen, zogenaamde ‘paviljons’. Dit zijn scholen die bestaan uit een vloer, palen en een dak. Op deze manier kunnen de kinderen natuurlijk geen goed onderwijs krijgen; ze zijn snel afgeleid en kunnen tijdens het regenseizoen niet beschut zitten. Aannemer Francis heeft nog tijdens ons verblijf een offerte afgegeven waarmee we aan de slag gaan. Weer terug in Nederland is het doel voor ons duidelijk: er moet geld worden ingezameld!!!

Donderdag vertrokken we met de auto helemaal vol met kinderkleding, wasmiddel, zeep en wattenstaafjes richting de kliniek voor zwangere vrouwen in Yendi. Vorig jaar is hier het eerste gedeelte van de geboorteactie van Zoë besteed. Dit jaar wilden we de vrouwen die op dit moment zwanger zijn eveneens een zelfde pakketje aanbieden. Dat ze hier erg blij mee zijn was wel duidelijk, want er waren ruim 2 keer zoveel vrouwen als vorig jaar.

De laatste dag in Tamale hebben we gebruikt om nog een afgerond project te bezoeken en controleren: Yoggu. ’s Avonds moesten we, allemaal met tranen in de ogen, afscheid nemen van Habiba. De volgende ochtend heel vroeg vertrokken we weer richting Accra om op zondagavond 4 maart terug naar Nederland te vliegen, moe maar zéér voldaan!